martes, 9 de septiembre de 2008

Article al POMEJORRAT sobre l'intercanvi a Gignac

DE LA POBLA À GIGNAC, 750 Km C'EST RIEN!


ALUMNES DE FRANCÉS D’ESO VIATGEN A FRANÇA.


Un grup de trenta-tres alumnes de 1r, 2n i 3r d’ESO van viatjar a França del 30 de març al 6 d’abril'08 per a participar en l’intercanvi entre l’IES Pere d’Esplugues de la Pobla Llarga i el Collège Lo Trentanel de Gignac, localitat pròxima a Montpellier.

El projecte comencà el curs passat amb intercanvi de cartes i diferents treballs de la part de l’alumnat d’amdós centres. Enguany es va plantejar l’intercanvi real i, la veritat és que ha sigut un repte de la part de tots: alumnat, famílies i professorat implicat. Es tractava de continuar intercanviant cartes i documents diversos i, durant una setmana, conviure amb una família francesa amb tot el que això suposa: conéixer i adaptar-se a horaris, costums, alimentació. Per parelles hem anat a classe d'història, de matemàtiques, de música, de gimnàstica, de llengües, ... hem fet escursions de tot tipus: La Grotte Clamouse, unes grutes impressionants on el pas del temps ha format estalactites, estalagmitesi formacions estrellades d'aragonita entre altres meravelles. El mateix dia vam arribar a Saint Guilhem le Désert, un poble medieval on, en grups de tres, vam fer un joc de pistes. No era gens fàcil, vam haver de preguntar als veïns del poble i fixar-nos molt en tots els detalls. Va ser un dia molt intens! L'equip guanyador format per Isis, Mati i Paula va rebre el premi durant la festa d'acomiadament.

El segon dia vam visitar la ciutat de Montpellier. Primer, amb una guia molt simpàtica vam pujar a l'arc de triomf des d'on s'observava tot el centre històric amb l'estàtua de Louis XIV, després vam anar a la Facultat de Medicina (primera d'Europa), La Catedral i, entre altres vestigis hitòrics, vam entrar en un “micvé”, banys jueus de purificació de l'època medieval. Encara estaven tal i com els utilitzaven! Després vam tindre temps lliure i, clar, de botigues i de MacDonalds, encara que hi va haver que va preferir la terrasseta d'una Brasserie, très français!

El tercer dia vam visitar Pézénas, la ciutat on va nàixer Molière, l'escriptor més conegut de la literatura francesa i també vam poder visitar la fàbrica de “Berlingots”, uns caramels típics. Vam assistir a procés de fabricació: Sucre en pols al bany de Maria amb aigua a 150ºC.Es va formar una pasta groguenca que va aclarir amb clara d'ou. Li van afegir essència de menta per a donar-li gust i unes gotes de sirop de maduixa per al contrast del color. Allò preixia plastilina! L'artesà ho va fer passar per un motlle i d'allí per una cinta transportadora. Als 10 metres un secador acabava la feina. Les pastilletes de caramel queien ja amb la seua forma definitiva. És clar, tots en vam comprar!

Dijous vam visitar Sète, port pesquer de la Mediterrània i bressol d'artistes com ara Georges Brassens, Paul Valéry, entre d'altres. Divendres, a classe una altra vegada i per la vesprada, amb els “correspondants” francesos, ruta de muntanya pel Circ de Mourèzes: dues hores de marxa per un circ glaciar a la una del migdia només acabar de dinar. Feina de Titans! Haviem de resseguir les marque grogues de la GR. Algunes venien vestides i, sobretot, calçades de “pitiminí”; si no, pregunteu a Blanca, a Tània, a Mireia. Ara, això sí: Divinas de la muerte! Prova aconseguida!

Per la nit, festa d'acomiadament en el Collège amb les famílies, actuacions dels alumnes francesos, sopar a compartir, parlament dels professors implicats, cançons, signatura de samarretes, en definitiva, convivència de la bona i bon rotllet.

El dissabte el passarem amb les famílies d'acollida i el diumenge a les 9h va ser l'hora de les llàgrimes i dels adéus. Uns passada! Si algún dia se us presenta una oportunitat com aquesta, no la deixeu passar, perquè durant una setmana aprens coses que no estan en els llibres i que et serviran per sempre.

No hay comentarios: